Het verhaal achter TopiaTeam

Het ontstaan 

1989

In dit jaar begon ik, Romer van Bavel, met het geven van klassikaal typeles op de ouderwetse typemachines, de Commodore 64. En onder begeleiding van muziek leerden de cursisten typen op de maat, waardoor spieken onmogelijk werd. Dit werd de grondslag voor de reflexmethode uit de huidige TypeTopia-cursus.

Jaren ‘90

Al vroeg in de jaren '90 ontwikkelden we een krachtig adaptief lessysteem. De cursisten van de middelbare school leverden elke week hun diskette in. De docent kon precies zien wat de leerling thuis geoefend had en waar de problemen zaten. 
Pioniers op het internet.Al heel vroeg zagen we in dat het medium internet nieuwe mogelijkheden zou gaan bieden en paste onze software hierop aan. We waren hier echt mee aan het pionieren en dat zorgde soms voor flinke uitdagingen. Zo werd het lessysteem uitgegeven op CD waardoor het faciliteren van updates lastig werd. In 2006 zijn we daarom begonnen om de volledige software te herprogrammeren en zo klaar te maken voor het Internet2007: de lancering van TypeTopiaHet spel wordt serieus! Geen enkele andere typecursus had wat wij hadden: een onlinecursus met professionele leerlijn, goede didactische werkvormen en leuke typegames. De reacties van ouders en kinderen waren overweldigend en kregen we lovende kritieken in de onderwijsbladen en werden we prijswinnaar van de MKB-award 2008.

2008: Dyslexieversie ging live

Door de jarenlange ervaring voor de klas wisten we hoeveel baat leerlingen met dyslexie hebben bij het goed kunnen typen. Daarom hebben we een aparte dyslexieversie ontwikkeld. Met extra audio-ondersteuning, een leesbaar dyslexie-lettertype en aangepaste oefenvormen.

De grens over

Na het enorme succes in Nederland lonkte het buitenland. We namen eerst de stap naar de zuiderburen en later ook de oosterburen, waar vanwege het gebruik van een ander toetsenborden er flink aan de oefenvormen gesleuteld moest worden. Later, in 2014, maakte we ook succesvol de overtocht naar Groot-Brittannië.

Duitse prijzen

Onze innovatieve en methodische didactische aanpak werd in Duitsland beloond met de Digita Award, uitgereikt op de grootste educatieve beurs van Duitsland. En in Berlijn ontvingen wij de Comenius Award, die nieuwe initiatieven op het gebied van multimedia, educatieve technologie en media didactiek beloond.

2015: De geboorte van TopiaTrainer

De wens om het faciliteren van online lesstof uit te breiden werd in 2015 werkelijkheid. In samenwerking met onderwijskundigen en game-developers kwam TopiaTrainer tot stand, de online eindtoetstrainer voor groep 7 en 8.

2017: Yes Sir!

In 2017 starten we met de ontwikkeling van TopiaQuest, die kinderen via een spannend avontuur Engelse woorden leert.